CLIMATRONIC - jak tu się nie zgrzać w zimę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artipb
    Classic
    • 2010
    • 7

Zamieszczone przez lukas_78
    pytanie czy jak podepnę vaga i uruchomię diagnostykę nie wysadzi mi foteli
    myślę że nie
  • Lenrok11
    Classic
    • 2008
    • 5

Jak tu się nie zgrzać w zimę?
    Jestem właścicielem Octavii 1 z 2006 r z climatronikiem.
    Przeszukałem formum i nikt nie miał problemu ze zbyt wysoką temperaturą w samochodzie w zimę. Tu się nie da ustawić temperatury poniżej 18 stopni! Trzeba koniecvznie zdjąć kurtkę przed wejściem do samochodu. Albo ustawia się 18stopni albo grzanie się wyłacza. Efekt jest taki, że co chwilę musze przeskakiwać pomiedzy ustawieniami 18°C a low. Chyba sobie zmienię na zwykłe manualne pokrętła. Czy ktoś miał z tym problemy?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

No ale w czym problem. Ustawic 18 i dmuchawe skrecic na min i po sprawie. Jak jedziesz dalej to i tak kurtke zdejmujesz, a jak jezdzisz blisko to i tak wnetrze nie zdarzy sie nagrzac.

3 lata jezdzilem i problemu nie mialem :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• g_rego_r
        Rider
        • 2008
        • 496

No dokładnie tak jak pisze Maicroft, trzeba się do tego przyzwyczaić :szeroki_usmiech

Ja teraz mam OII i mogę zejść do 16 tu stopni, więc ustawiam na minimum i ograniczam dmuchanie i nie ma kłopotu

Gorzej gdyby CI nie grzało w ogóle :diabelski_usmiech

Komentarz

• Lenrok11
          Classic
          • 2008
          • 5

Dzięki za szybką odpowiedź. Popróbuję z tym minimalnym nawiewem.

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: CLIMATRONIC - jak tu się nie zgrzać w zimę?

Zamieszczone przez Lenrok11
            Przeszukałem formum i nikt nie miał problemu ze zbyt wysoką temperaturą w samochodzie w zimę. Tu się nie da ustawić temperatury poniżej 18 stopni! Trzeba koniecvznie zdjąć kurtkę przed wejściem do samochodu. Albo ustawia się 18stopni albo grzanie się wyłacza. Efekt jest taki, że co chwilę musze przeskakiwać pomiedzy ustawieniami 18°C a low. Chyba sobie zmienię na zwykłe manualne pokrętła. Czy ktoś miał z tym problemy?
            - ludzie "kase płacą" zeby mieli climatronica, nieraz chca zmieniac z manulanej .....no ale cóz rózne są zboczenia.
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• coda_co
              Classic
              • 2008
              • 25

Re: CLIMATRONIC - jak tu się nie zgrzać w zimę?

Zamieszczone przez Lenrok11
              Witam.

A próbowałeś trochę odczekać, automat ma to do siebie, że chce nagrzać jak najszybciej wnętrze, wiec może być wrażenie, że robi się za gorąco ale po paru minutach temperatura się stabilizuje. Jak machasz co chwilę ustawieniami to on głupieje i nawet nie ma mozliwości ustawić zadanej temperatury. Druga rzecz, może masz coś nie tak z czujnikiem temperatury, który ustala ile jest już we wnętrzu. Jeździłem O1 dwa lata i climatronic spisywał się bardzo dobrze. Teraz w O2 też nie mam takiego problemu.

Pozdrawiam Kris.
              Kris

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez coda_co
                A próbowałeś trochę odczekać, automat ma to do siebie, że chce nagrzać jak najszybciej wnętrze, wiec może być wrażenie, że robi się za gorąco ale po paru minutach temperatura się stabilizuje. Jak machasz co chwilę ustawieniami to on głupieje i nawet nie ma mozliwości ustawić zadanej temperatury.
                dokładnie :idea:
                daj jej szansę
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• jaca
                  Drive
                  • 2007
                  • 92

Tyle razy ile dałem mojej czeszce szanse. Jak ustawię 16 stopni to w kabinie (po pewnym czasie) jest 21-21. Nadmuch jest ustawiony na auto i nic nie zmieni ręczne zmienianie siły nadmuchu, oczywiście poza wyłączeniem ewentualnie 1 kreską, ale wtedy jest zimno. Pozostaje nawet na krótkich odcinkach zdejmowanie kurtki lub ręczne włączanie i wyłączanie klimatronika. Inna sprawa to jak wchodzisz i zaparowują szyby. Wtedy trzeba cierpieć. Ale wiadomo-Skoda, przemyślane rozwiązania.

Komentarz

• coda_co
                    Classic
                    • 2008
                    • 25

Zamieszczone przez jaca
                    Tyle razy ile dałem mojej czeszce szanse. Jak ustawię 16 stopni to w kabinie (po pewnym czasie) jest 21-21. Nadmuch jest ustawiony na auto i nic nie zmieni ręczne zmienianie siły nadmuchu, oczywiście poza wyłączeniem ewentualnie 1 kreską, ale wtedy jest zimno. Pozostaje nawet na krótkich odcinkach zdejmowanie kurtki lub ręczne włączanie i wyłączanie klimatronika. Inna sprawa to jak wchodzisz i zaparowują szyby. Wtedy trzeba cierpieć. Ale wiadomo-Skoda, przemyślane rozwiązania.
                    Ja nie zauważyłem u siebie takich problemów. Jak nastawie 18 to jadać w kurtce lekki chłodek czuję , jak nastawie 21 to jest mi w kurtce ok.

Kris.
                    Kris

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

ja NIGDY nie jeżdżę w kurtce, więc nawet nie wiem jak to jest

a co do problemu, to może jednak masz coś spieprzone z czujkami, skoro problem ten wydaje się jednak odosobnionym :idea:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jaca
                        Drive
                        • 2007
                        • 92

Zamieszczone przez szkoda
                        a co do problemu, to może jednak masz coś spieprzone z czujkami
                        Tak też mi się wydawało, ale Skoda serwis uważa, że wszystko jest OK, a problem pozostaje. Mam na myśli Skoda Plichta w Gdańsku.

Komentarz

• Lenrok11
                          Classic
                          • 2008
                          • 5

To jednak nie jestem osamotniony w problemach z Climatronikiem. Lecę do serwisu bo zostało mi 5 dni gwarancji. Ale najpierw zmierze temperaturę czy jest na pewno 18stopni.

Komentarz

• kosik7n55
                            Classic
                            • 2008
                            • 8

Wam jest za gorąco a ja myśle o webasto bo w mojej O1 z 2007 TDI jak jest -15 to chyba trzeba przejechać 30 km żeby się troche nagrzała a climatronik w lecie wiśmienicie się sprawuje.
                            Pozdrawiam.

Komentarz

• gebek
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1214

Jak komus jest w zime w TDI za goraca :shock: to proponuje lekkie uchylenie
                              okna i bedzie OK. :diabelski_usmiech
                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Lenrok11
                                Classic
                                • 2008
                                • 5

No właśnie, szyba powinna być połączona z systemem Climatronic, żeby w pełni wykorzystać tą super automatykę.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

szkoda, Przy -20 do warzywniaka tez zdejmujesz Twardziel :twisted:

Nadmuch na szybe ma grzac cieplym bez wzgledu na to co jest ustawione na panelu, bo to ma rozmrazac szybe, a nie tylko na nia dmuchac
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                    szkoda, Przy -20 do warzywniaka tez zdejmujesz Twardziel :twisted:
                                    co :?: :!: :szeroki_usmiech
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jaca
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 92

Zamieszczone przez gebek
                                      ak komus jest w zime w TDI za goraca :shock: to proponuje lekkie uchylenie
                                      okna i bedzie OK. :diabelski_usmiech
                                      a jak brakuje mocy (albo za dużo paliwa pali) to niech dorobi pedały.
                                      Przy okazji kondycje podniesie.
                                      Itd.

Komentarz

• Misiekoctavia
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 891

Albo zamiast uchylac szyby zamontujcie sobie szyberdach i jezdzijcie non stop z uchylonym :diabelski_usmiech

Poza tym niewiem jak to do konca z tym klimatronickiem jest ale mozna przejsc w tryb manualny i wylaczyc klime.
                                        Nie powinien nadmuch wtedy dzialac mniej wiecej jak w manualu :?:

Komentarz

• jaca
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 92

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                          mozna przejsc w tryb manualny
                                          - moim zdaniem tryb manualny jest wtedy kiedy sami decydujemy gdzie nawiewamy powietrze i jak mocno. Klimę (sprężarkę) możemy wyłączyć włączając tryb Econo (świeci wtedy żółta dioda).
                                          Nie jesteśmy za to w stanie ręcznie ustawić temperatury nawiewu. Ustawiamy tylko temperaturę jaką chcielibyśmy mieć w kabinie, a klimatronik na podstawie czujników temperatury sam ustawia temperaturę nawiewanego powietrza (w trybie auto też ustawia siłę nawiewu).
                                          Tak to powinno działać, ale ja nastawiam np. 16 stopni (najniższa możliwa do ustawienia temperatura) a w kabinie jest 20 - 21. Nie ma znaczenia czy minęło 20min czy 2 godziny. Jak jadę w dłuższą trasę to nie ma problemu. Gorzej jak masz rozgrzany silnik i potrzebujesz odwiedzić kilka miejsc względnie blisko od siebie. Pozostaje albo zdejmować i nakładać co chwilę płaszcz, albo pozostać w nim w samochodzie i całkowicie wyłączyć układ wentylacji, albo uchylić okno. Serwis twierdzi, że wszystko jest OK bo samochód przeszedł test komputerowy i komputer nie znalazł żadnego błędu (sic!).
                                          Wiadomo: Skoda przemyślane rozwiązania.

Komentarz

• Misiekoctavia
                                            Elegance
                                            • 2005
                                            • 891

Tak tak. Wiem, ze ustawiamy temp wnetrza i rzeczywiscie chyba powinno byc tyle ile ustawiles wiec rzeczywiscie dziwne.
                                            Moj ojceic np. w Volvo ma automatyczna klime i caly rok jezdzi z temp ustawiona w granicach 21-22 stopnie i w aucie temp jest w sam raz.
                                            Ewentualnie wlacza/wylacza klime i tryb auto.
                                            Zauwazylem tez u mnie na ogrzewaniu, ze ciezko jest w strzelic sie w odpowiednia temperature bo gdy jest za goraco i skrece na mniej to zrobi sie zimno, albo odwrotnie :twisted: Takze potrzeba wyczucia.

Niema to jak w starej poczciwej 190-tce. Tam bylo zwykle ogrzewanie i termostat. Wiec jak ustawiles temp. to taka trzymal w kabinie. W polaczeniu z szyberdachem bylo swietnie. Klima byla nie potrzebna. No i zawsze wszystkie szyby odparowane

Komentarz

Pracuję...